Heijmans heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 47 miljoen euro, terwijl in 2013 nog een winst werd geboekt van 2 miljoen euro. Het bouwbedrijf schreef af op vastgoedposities en kampte met flinke reorganisatiekosten.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die Heijmans donderdag naar buiten bracht.

Het onderliggende operationele resultaat was 12 miljoen euro negatief, waar een jaar eerder een positief resultaat van 23 miljoen euro werd geboekt.

De pijn zat vooral bij het onderdeel dat infrastructurele projecten uitvoert in Nederland. Dat onderdeel, Wegen en Civiel, werd onder meer geconfronteerd met een verlies van 11 miljoen euro op een klus in Tilburg.

Reorganisaties op schema

Bij de Energiefabriek Tilburg wilde Heijmans een aantal wijzigingen doorvoeren die volgens de Raad van Arbitrage voor de bouw niet strookten met het contract van de klus. Heijmans blijft zoeken naar mogelijkheden om de financiële schade van de uitspraak te beperken.

Heijmans liet verder weten dat de reorganisaties bij de onderdelen Utiliteit, Civiel en het Duitse Oevermann op schema liggen. In totaal verdwijnen er 350 banen. De herstructureringskosten bedroegen 29 miljoen euro en op vastgoedposities werd 14 miljoen euro afgeboekt.

Woningmarkt trekt aan

Bestuursvoorzitter Bert van der Els is ondanks het verlies van vorig jaar optimistisch over de toekomst. Hij bestempelde 2015 als het jaar van herstel. Het orderboek steeg van 1,6 miljard eind 2013 naar 2,3 miljard euro eind vorig jaar, waarvan 65 procent betrekking heeft op dit jaar. "Dat geeft vertrouwen", aldus de bestuursvoorzitter.

Van der Els verwacht een "forse" verbetering van het onderliggende operationele resultaat dit jaar. "Dat moet mogelijk zijn gezien de genomen maatregelen en de aantrekkende woningmarkt. Volgens de topman is het aantal opdrachten voor de bouw van huizen 50 procent hoger dan een jaar geleden. De opgaande lijn is volgens hem te danken aan een toegenomen consumentenvertrouwen en de historisch lage hypotheekrente.

Heijmans verkocht vorig jaar 1347 woningen, waarvan bijna de helft in het vierde kwartaal. Particulieren waren goed voor 53 procent van het aantal transacties. In 2013 bracht het bouwbedrijf nog 1082 huizen aan de man, waarvan 40 procent aan particulieren.

'Cijfers Heijmans geven gemengd beeld'

Volgens analisten van KBC geven de cijfers van Heijmans een gemengd beeld. De Belgische bank sprak van een bemoedigend herstel in de Nederlandse sector vastgoed en woningbouw, maar aanhoudende onzekerheid in de Nederlandse infra-divisie.

Het verlies van 9 miljoen euro woog zwaar mee in het bedrijfsresultaat van 22 miljoen euro bij de Nederlandse infra-divisie, waar de markt eveneens een verlies van 3 miljoen euro voorzag. KBC concludeerde dat de marktomstandigheden bij infra uitdagend blijven.

Heijmans gaf zelf aan dat het, vanwege overcapaciteit, moeilijk is om de strategie van marge boven volume te handhaven en dat, achteraf gezien, sommige klussen tegen te lage vergoedingen zijn aangenomen.

Heijmans verwacht dit jaar een forse verbetering van het onderliggende operationeel resultaat. Volgens KBC wordt die prognose ondersteund door het gestegen orderportefeuilles.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl